<< Tillbaka till evenemangskalendern

730 av 843

Galleri Kulturkossan - Utställare i sommar

3 jul - 5 aug 2017

MATHIAS LECLÈR - Villfarelser

AKAY & KP - Top To Bottom

CHRISTINE LINDE - Tómarúm

SAMIRA ENGLUND - Nya målningar

MATHIAS LECLÈR - VILLFARELSER

Utställning på Galleri Kulturkossan
6 juni till 31 augusti
Vernissage 6 juni kl 11-15


Villfarelser betyder: misstag, felaktig uppfattning eller föreställning.
Synonymer till villfarelser: missuppfattning, vanföreställning, förvillelse, misstag, villa, illusion, inbillning, myt; ta ngn ur hens villfarelse öppna ögonen på ngn, säga ngn sanningen.

Med enkla medel fångar Villfarelser den svarta humor som kanske bara kan uppstå i mörkerlandet Sverige. Ironi, panik, uppror och död blandas med ett gapskratt.

Alla trista jämförelser med andra bildkonstnärer och författare är onödiga och saknar egentlig relevans. För Villfarelser är ett unikum som sätter tonen för en universell galenskap som ingen annan. Han får död och humor att samsas. Han sätter mörker och ljus i en fantastisk kombination och du kommer alltid sätta skrattet i halsen.


Villfarelser är Mathias Leclér som föddes i Uppsala 1972.

AKAY & KP - Top To Bottom

Utställning på Galleri Kulturkossan
4 juli till 5 augusti
Vernissage 3 juli kl 17-21


Vilka är Akay & KP?
Båda har en bakgrund inom storstadskultur och de har arbetat tillsammans från och till i flera decennier. De har ofta gjort projekt i det offentliga rummet under olika pseudonymer, utan tillåtelse, för alla att använda – om man kan hitta dem. De har kallats urbana utforskare, främst för sin förmåga att hitta gömda platser i stadslandskapet och återskapa dem till något nytt. Om du har varit i Stockholm och haft ögonen öppna är det troligt att du redan har sett verk av Akay eller KP, förmodligen ”Akayism”-affischerna eller rådjursklistermärkena – eller kanske till och med några fågelholkar högst upp på trafikskyltar.

Hur ser arbetsprocessen ut?
KPs och Akays projekt innehåller ofta någon slags intrång, användande av outnyttjade utrymmen, vilket berättigar till att klättra över ett eller annat staket och att otillåtna konstruktioner byggs. Projekten sker ofta över lång tid, de tar dagar, veckor, månader att färdigställa. De brukade arbeta på nätterna i mörkret men efter att ha varit aktiva under många år har de kommit på att det är lättare att arbeta dagtid. På natten är man en av fem som är ute och på dagen en av tiotusen, en i mängden. Genom att vara anonyma kan de arbeta i fred. Människor har ofta försökt sätta deras arbeten i en politisk kontext; till exempel att Traffic Island skulle vara kritik mot livssituationen i storstäderna. Konstnärerna själva tar inget ansvar för dessa kontextualiseringar. Deras huvudsakliga drivkraft är att använda staden som sitt vardagsrum och göra projekt de tycker är kul. Men vi är alla fria att fundera kring deras konstverk och skapa nya meningar.

CHRISTINE LINDE - Tómarúm

Utställning på Galleri Kulturkossan
4 juli till 5 augusti
Vernissage 3 juli kl 17-21


Tómarúm
Jag tog mitt namn för min konst från isländskan. Tómarúm ska betyda tomhet och/eller vakuum. Det ni kommer få se är en resultatet av att fotografera och lära känna så mycket av Island som möjligt under 3 dagar. Kom och förtrollas till min version av den mytomspunna ön i Atlanten.

SAMIRA ENGLUND - Nya målningar - Måleri och grafik

Utställning på Galleri Kulturkossan
4 juli till 5 augusti.
Vernissage 3 juli kl 17-21

Samira Englund är född i Stockholm och utbildad vid Goldsmiths i London. Hon bor och arbetar sedan sex år i Växbo utanför Bollnäs och har ställt ut sitt måleri på gallerier och konsthallar runtom i Sverige.

Innan Samira Englund valde konstnärsbanan arbetade hon som biolog. Hennes måleri uppstår i gränsområdet mellan naturen och de kulturellt betingade system vi använder för att beskriva – och behärska – den.

Nu kommer hon till Kulturkossan i Järvsö med en mindre utställning måleri och grafik.