Gamla kulturväxter på ett nytt sätt

På Stenegård får alla som är intresserade av trädgårdshistoria sitt lystmäte mättat. Vi visar upp och sprider kunskap om de växter som var vanliga på gårdarna i Sverige i slutet av 1800-talet. Förutom att pryda sin plats i trädgården användes kulturväxterna också för medicinskt bruk. I örtagården visar vi mer än 250 örter och beskriver deras användning. För dig som drömmer om att anlägga en vacker köksträdgård hemma så bjuder vi på inspiration och användbara tips.

Gamla kulturväxter är Stenegårds signum.I vår trädgård visar vi upp, inspirerar och sprider kunskap om gamla kulturväxter från slutet av 1800-talet. Vi vill att människor som besöker oss ska påminnas om hur det kunde se ut förr, hemma i mormors trädgård. Intresset för gamla kulturväxter ökar i takt med att gamla gårdar och torp blir alltmer efterfrågade. Många vill återskapa en tidstypisk stil till sitt hus och behöver hjälp och idéer för att komma igång. Låt dig inspireras hos oss, våra trädgårdsmästare finns till din hjälp.

I örtagården visar vi upp en imponerande samling av 250 olika örter sorterade utifrån hur de användes för medicinskt bruk historiskt. Varje växt presenteras utförligt med både det svenska och latinska namnet. Dessutom beskrivs hur örten användes både förr och idag. Njut av atmosfären och alla dofter under din promenad i örtagården.

I köksträdgården,som är KRAV-certifierad, odlar vi i en femårig växtföljd där nyttan förenas med växternas skönhetsvärde, precis som på grundarens Julius Bruns tid. Här får du inspiration och tips om hur du kan anlägga en vacker köksträdgård hemma.

Exotiska växter var självklara ingredienser i de så populära tapetgrupper och blomsterplanteringar som anlades på herrgårdar och slott runt om i Europa under förra sekelskiftet. Ofta stoltserade en palm eller en agave i mitten av planteringen omgiven av låga, kompakta växter som bildade precisa mönster. Stenegårds grundare Julius Brun hade förmånen att kunna omge sig med dessa växter och anlade flera praktfulla blomstergrupper på innergården.

Historiskt så har Stenegård varit ett centrum för hälsa och läkande. Julius Brun, mannen som byggde upp det Stenegård vi ser idag, var apotekare till yrket och inrättade både ett apotek och en läkarmottagning på gården i mitten av 1850-talet. Vår ambition är att återigen göra Stenegård till en plats för hälsofrämjande upplevelser, vi tycker att gårdens både inre och yttre miljö passar utmärkt till det.

Den hälsofrämjande miljön på Stenegård inbjuder besökaren till ro och harmoni. Det finns många platser på gården där du kan hitta din egen oas och bara njuta av naturen, dofterna, lugnet och tystnaden.